Yoga Nidra bestaat al sinds de tijd van de Oude-Egyptenaren. Al is het Swami Satyananda Saraswati die in 1950 Yoga Nidra ontwikkelde tot de vorm(en) die wij nu kennen. Yoga Nidra betekent letterlijk slaap van de yogi’s en kan gezien worden als een lange, geleide meditatie. Waarbij je een ontspannen reis door jezelf maakt, terwijl verschillende brainwaves (hersenstaten) worden aangetikt. Zo reis je tussen Alpha, Theta (hypnosestaat waar beperkende overtuigingen kunnen worden overschreven en Delta (ook wel de droomloze slaap genoemd). Vooral de laatste staat is magisch én helend, doordat het zelfhelende vermogen daar geactiveerd wordt. 

Zo beoefen je Yoga Nidra

Ga liggen in een comfortabele houding op de bank of een yogamat, met de voeten iets uit elkaar en de handen naast het lichaam. Vingertoppen liggen vrij en plaats eventueel een dun kussentje onder je nek. Een fleecedeken kan comfortabel zijn. Ik hoor je denken: kan ik niet lekker in bed liggen? Het kan… alleen zal je dan sneller in slaap vallen. De kunst van Yoga Nidra zit hem juist in het in slaap laten vallen van je licha(a)m(en) en het wakker blijven van de mind. Lichamen? Ja, je leest het goed. Tijdens een Yoga Nidra-sessie reis je door alle Kosha’s (lagen), ofwel het fysieke lichaam, energetische lichaam, mentale lichaam, intellectuele lichaam en het spirituele lichaam. Vooral de laatst genoemde lagen voelen als ultieme ontspanning, waarbij het woord bliss een goede omschrijving is.

Laat je begeleiden tijdens Yoga Nidra

Wanneer je comfortabel ligt neemt een stem jou mee door alle lagen, waarbij je altijd een intentie plaatst. Er zijn verschillende methodes van Yoga Nidra. De bekendste zijn de iRest methode van Richard Miller en de Deeprelax Methode van House of Deeprelax. Lauri Berkhoudt van The First-Aid Self-Care Retreat heeft maar liefst drie diploma’s op het gebied van Yoga Nidra en is afgestudeerd volgens beide methodes. Speciaal voor jou heeft ze een sessie opgenomen (welke te vinden is op mijn online yoga platform) zodat je kennis kunt maken met de ontspannende kracht van Yoga Nidra. In haar online retreat speelt deze vorm van yoga een belangrijke rol, waarbij je tevens een Reikisessie op afstand bij haar kunt boeken. Om zo weer vanuit ontspanning en vertrouwen te leven.

De online retreat: The First-Aid Self-Care Retreat

Lauri, van online magazine Nyepi en One Day Retreat Ibiza, woont sinds drie jaar op Ibiza. Daar organiseert ze (normaal gesproken) retreats van een dag. Een superfijn concept, zodat je niet gelijk een week lang op retraite hoeft te gaan en toch een spirituele wellness-dag kunt beleven. Ze heeft een nuchtere kijk op het leven en dat maakt haar retreats uniek. Waarbij zij vooral vanuit het hart wilt bijdragen aan een gelukkigere mindset. Haar inbox stroomde vol vanuit Nederland en zodoende heeft ze besloten om een online retreat te maken. Deze is zo opgebouwd dat je hem in twee en half uur achter elkaar kunt volgen, of dagelijks een onderdeel naar behoefte kiest. De retreat biedt namelijk drie maanden toegang. Hierdoor kun je helemaal de verdieping in: er zijn journal-opdrachten te vinden, een masterclass en verschillende sessies (meditaties, ademhaling, yoga etc). Of je kunt uit de negen First-Aid tools kiezen wanneer je behoefte hebt aan ontspanning of juist hernieuwde energie. Deze bevat tevens drie Yoga Nidra-reizen: van twintig tot veertig minuten. Wist je dat een sessie van veertig minuten gelijk staat aan drie tot vier uur slaap?!

AANBIEDING: Je kunt deze online retreat samen met een 1-op-1 reikisessie op afstand voor een speciale first-aid prijs van € 87 euro boeken (ter info een reikisessie los is € 57 dus dat scheelt twintig euro). Of betaal slechts € 47 voor drie maanden toegang tot de retreat. Meer weten? Stuur dan een e-mail naar info@nyepi.nl of een bericht via Instagram, ze komt graag met jou in contact.

Hi, ik ben Rayette

Wanneer je mij vraagt wat yoga met mij doet, zal ik je vertellen dat het mijn leven heeft veranderd op het moment waarop ik het zo hard nodig had. Ik wil mijn ervaring en de lessen die ik heb geleerd graag delen met jou.

Als yogadocente & massagetherapeute wil ik jou inspireren om (weer) bewust te worden van jouw lichaam. Om de beste versie van jezelf te zijn. Neem een moment voor jezelf. Want je verdient het!

persona serum logo yoga massage

Persona Secum

vereniging yogadocenten

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

yoga alliance

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.