Wat is yoga? En wat kan het voor jou betekenen?

Yoga. Wat doet het met jou? Over het algemeen geeft yoga je een moment van rust, terwijl iedereen om ons heen gewoon doorgaat. Ook biedt het ons tijd voor onszelf, in een wereld waarin het juist heel vaak alleen om anderen draait. Maar, wanneer er wordt gevraagd waar het nu eigenlijk vandaan komt en wat het precies doet met je lichaam, hebben de meesten hier geen antwoord op.

Yoga betekent verbinden

Wist jij bijvoorbeeld dat yoga een woord is dat afkomstig is uit het Sanskriet? En dat je het, wanneer je het zou vertalen naar het Nederlands, zou uitspreken als ‘verbinden’? Dat verbinden slaat dan natuurlijk op het samenbrengen van lichaam en geest.

Maar, wat is er dan nodig om die verbinding tussen lichaam en geest te creëren? Dat is voor sommigen helaas makkelijker gezegd dan gedaan: om de diepste en mooiste verbinding te bereiken is er namelijk meer nodig dan een fysieke houding of yogaoefening. Het is namelijk zo dat de manier waarop je ademhaalt terwijl je yoga beoefent ook bijdraagt aan een sterk(er) en gezond(er) lichaam en dus aan een diepere verbinding!

Houdingen is slechts één onderdeel van yoga

Nog een leuk weetje dat ik graag met je deel, is het feit dat yoga uit maar liefst acht verschillende onderdelen bestaat en dat ‘de houdingen’ daar slechts één van is. Ja, er zijn dus nóg zeven andere yogaonderdelen. Kan jij ze opnoemen?  De kans is aanwezig dat je er eentje weet. Misschien twee? Drie? Maar dan zal het hoogstwaarschijnlijk wel ophouden.  

Acht onderdelen, ofwel het 8-voudige pad

De yoga-sutra’s zijn de gouden regels binnen yoga, de regels waar je zowel fysiek als mentaal naar leeft. De yoga-sutra’s zijn onderverdeeld in acht stappen, ofwel het 8-voudige pad genoemd:

  • Yama
  • Niyama
  • Asana
  • Pranayama
  • Pratyahara
  • Dharana
  • Dhyana
  • Samadhi

Elke yoga-sutra gaat over een bepaald deel van hoe je leeft en in het leven staat. Yama gaat over wat je vooral niet moet doen (van niet stelen, tot geen geweld, tot belangeloos zijn). Niyama gaat over je gedrag en instelling, zoals eerlijk en gedisciplineerd zijn, zelfreflectie toepassen en toegewijd zijn. Asana gaat over je lichaam en beweging, de yoga zoals we deze tegenwoordig kennen. Pranayama gaat over je ademhaling, Pratyahara over je aandacht naar binnen richten, Dharana is concentratie, Dhyana is meditatie en Samadhi is volledige bewustzijn door alle bovengenoemde. Dit is een hele korte samenvatting van de yoga sutra’s, maar geeft je wellicht een beter beeld wat yoga is en wat het met jou kan doen.

Zelfontworpen set yogakaarten

Om yoga voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken heb ik een set yogakaarten ontwikkeld. Het is een prachtig doosje gevuld met de allermooiste kaarten die je dagelijks heel bewust bezig laten zijn met yoga en alles wat daarbij hoort! Het is een set van 44 kaarten; waarin verschillende houdingen, theorie en leuke opdrachten naar voren komen die zowel door jou, als door het gezin gedaan kunnen worden. Interesse in de yogakaarten? Voor jezelf en/of voor je moeder of vriendin? Bestel ze hier!

Hi, ik ben Rayette

Wanneer je mij vraagt wat yoga met mij doet, zal ik je vertellen dat het mijn leven heeft veranderd op het moment waarop ik het zo hard nodig had. Ik wil mijn ervaring en de lessen die ik heb geleerd graag delen met jou.

Ik help jou om je (weer) bewust te maken van jouw lichaam. Om de beste versie van jezelf te zijn. Neem een moment voor jezelf. Want je verdient het!

persona serum logo yoga massage

Persona Secum

vereniging yogadocenten

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

yoga alliance

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.