Vind de perfecte yogamat

Op zoek naar een yogamat? Waar moet je op letten? De ene yogamat is de andere niet. Wanneer je yoga beoefent raad ik aan om gebruik te maken van een eigen yogamat. Een eigen yogamat is hygiënisch. Je kan precies de yogamat kiezen die jij wilt. Het allergrootste voordeel van je eigen mat kopen is dat hij bij jou thuis ligt. En wanneer je even tijd hebt voor jezelf thuis yoga kunt doen, ook al is dat 10 minuten.

Zoektocht yogamat

Yogamatten zijn er in allerlei kleuren, soorten en maten. Hoe vind je de perfecte yogamat? Belangrijk om te weten is waar je de mat gaat gebruiken, wat voor yoga je wilt beoefenen en hoeveel steun je nodig hebt. Wanneer je een yogamat alleen thuis gebruik, maak het gewicht niet uit. Gebruik jij jouw eigen matje ook in een studio is het belangrijk om ook te kijken naar het gewicht van de mat. Ook de soort yoga is belangrijk. Ga je voor een actieve vorm als Ashtanga, Vinyasa of Power yoga is het prettig als de mat niet te dik is en veel grip heeft, kies je voor een rustige vorm van yoga, Hatha, Yin of Restorative yoga dan wil je meer steun door een dikker matje te kiezen.

Yogama(a)tje

Mijn eerste yogamat heb ik nog steeds. Na al die jaren gebruik ik hem niet meer, maar het heeft een sentimentele waarde. Deze mat kocht ik voor mijn eerste yoga opleiding. Ik heb heel veel geleerd op deze mat en het was mijn veilige omgeving. Yoga gaat niet om de perfecte houding, het gaat om de reis naar de houding toe. Een goede mat is hiervoor belangrijk. Het geeft steun, biedt comfort en mag jouw dragen. De yogawinkel Yogisha schreef ooit in een blog: Jouw yogamatje is ook jouw yogamaatje. Ik ben het hier helemaal mee eens en daarom is het vinden van een perfecte yogamat belangrijk.

Hoe kies je een perfecte yogamat?

Zoveel soorten, maken en kleuren. Kies niet alleen op uiterlijk. Het materiaal, de dikte van de mat en de grip zijn erg belangrijk. In de meeste studio’s wordt gebruik gemaakt van PVC matten. Deze zijn het meest gangbaar. Een lichte en makkelijk te onderhouden mat, en bestand tegen alle omstandigheden. Je hebt ook TPE yogamatten. Dit is een nieuw soort kunststof welke biologische afbreekbaar is. En dan heb je ook nog natuurrubber. Dit materiaal biedt de beste grip en biedt comfortabele demping voor je gewrichten. Rubberen yogamatten zijn iets zwaarder dan PVC en blijven zeer stabiel liggen zonder op te krullen. Maar, natuurrubber is ook minder slijtvast dan kunststof en vergt iets meer onderhoud.

Hieronder een overzicht van een aantal yogamatten.

(Bron: Yogisha, de Yogawinkel van Nederland)

 

Prijs

Materiaal

Dikte (mm)

Lengte (cm)

Gewicht (kg)

Grip (bij transpiratie)

Yogisha Studio mat

€ 29

PVC

4,5

183

1,7

**

Yogisha Studio mat XL

€ 31

PVC

4,5

200

1,9

**

Manduka Pro Travel

€ 64

PVC

2,5

180

1,1

***

Manduka Pro

€ 115

PVC

6

180

3,4

***

Manduka X

€ 65

TPE

5

180

1,7

***

Manduka eKO Lite

€ 80

Natuurrubber

4

180

2

****

Jade Harmony

€ 85

Natuurrubber

5

188

2,4

****

Manduka eKO

€ 90

Natuurrubber

5

180

3,2

****

Liforme Yogamat

€ 135

Natuurrubber

4,2

185

2,5

*****

Yogamat Scheerwol

€ 89

Scheerwol

2

200

2,6

n.v.t.

 

Heb jij jouw perfecte yogama(a)tje gevonden? Bestel jouw matje met 10% korting bij Yogisha, de yogawinkel van Nederland, met de code: personasecum.

over mij

Wie ben ik?

Wanneer je mij vraagt wat yoga & massage met mij doet, zal ik je vertellen dat het mijn leven heeft veranderd. Ik wil mijn ervaring en de lessen die ik heb geleerd graag delen met jou.

Ik help jou om je (weer) bewust te maken van jouw lichaam. Om de beste versie van jezelf te zijn. Neem een moment voor jezelf. Want je verdient het!

Neem een moment voor jezelf. Want je verdient het!

Rayette 
persona serum logo yoga massage

Persona Secum

vereniging yogadocenten

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

yoga alliance

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.